De Eikenprocessierups

DE
EIKENPROCESSIERUPS

De eikenprocessierups is tegenwoordig de bekendste rups die er is. Hij is zoveel in het nieuws geweest dat de meeste mensen wel weten dat deze rups flink overlast kan veroorzaken.
De brandharen

De oorzaak van de overlast zijn de brandharen van de rups. Als de rupsen zich bedreigt voelen schieten ze deze weg. Een enkele rups heeft wel 700.000 brandharen. De brandharen zitten ook in het nest van de rupsen en kunnen door de wind ook worden verspreid, daarom is het belangrijk de rupsen en het nest te verwijderen zodat deze geen overlast meer veroorzaken.

verspreiding

Een aantal jaar geleden hoorde je een stuk minder over de eikenprocessierups, hij kwam toen hoofdzakelijk in Limburg en Brabant voor. Nu komen ze in het hele land voor. In het noorden van het land zijn de minste klachten.

wanneer overlast

Begin April komen de rupsen uit het ei. De rupsen vervellen een aantal keer, en bij de derde keer dat hij vervelt komen de brandharen, vanaf dat moment gaat de rups voor overlast zorgen. Dit zal halverwege mei zijn.

klachten

De klachten verschillen per persoon. De meest voorkomende klachten zijn,
Huidklachten zoals jeuk, bultjes of blaasjes, branderige pijn.
Ademhalingsklachten zoals kriebel/irritatie in de keel, moeilijk slikken en kortademigheid.
Oogklachten zoals branderige pijn, irritatie,roodheid en zwellingen.

 

Wat te doen bij klachten

Als je in aanraking bent gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups ga dan niet krabben of wrijven maar probeer de haartjes met plakband te verwijderen, een pluizenroller werkt ook goed. Spoel de huid goed af met water. Er zijn veel creme’s verkrijgbaar die een verlichtende werking hebben.
Bij klachten aan de ogen zijn er oogdruppels die irritatie kunnen verhelpen.
Bij ernstige klachten altijd een arts raadplegen.
Start typing and press Enter to search